Foredrag om ernæring og fysisk aktivitet

12.11.2020

Sist fredag fikk jeg en forespørsel om å holde et foredrag for en gjeng videregåendeelever i Brønnøysund. De skulle ha en fagdag om fysisk aktivitet førstkommende tirsdag, og ville gjerne ha et bidrag angående ernæring og fysisk aktivitet. I den forbindelse ringte de meg. Altså, kunne jeg fått en bedre forespørsel? Ikke bare elsker jeg fagfeltet ernæring, men fysisk aktivitet er også en av mine store lidenskaper. Jeg takket gledelig ja, og hadde ikke tiden av veien - det var bare å begynne å pusle sammen et foredrag. 

I tillegg til å drive med Helgeland Ernæring tar jeg på meg litt helgejobb på Vega sykehjem. Denne helgen hadde jeg to vakter der, og måtte dermed bruke ettermiddagene og kveldene på å repetere stoff, lage en power point og øve på innholdet. Siden jeg er en perfeksjonist av de sjeldne ble det mye frem og tilbake før jeg sa meg fornøyd med innholdet og utseende. 

Det ble med ett tirsdag og jeg satte meg på hurtigbåten til Brønnøysund (#øyert). Jeg har alltid vært typen som har gruet meg før muntlige fremføringer, men nå kjente jeg bare at jeg gledet meg. Jeg kjente imidlertid at nervøsiteten begynte sånn smått å melde sin ankomst når det var rundt 1 time til show-time. Nervøsiteten avtok heldigvis raskt når jeg ble møtt av hyggelige lærere ved Brønnøysund VGS. Det ble derfor en svært positiv opplevelse. 

Foredraget fikk tilslutt det litt flåsete navnet "Kosthold for kroppen og toppen". Jeg ville få frem at kostholdet ikke bare er en viktig faktor for å prestere i idrett, men også for optimal hjerneutvikling i deres aldersgruppe. Videre snakket jeg om viktigheten av å skille mellom forskningsbaserte kostholdsråd som er vitenskapelig dokumentert i flere omganger og synsing fra enkeltpersoner. Helsedirektoratets kostråd er godt dokumentert i forskningen, og jeg gjennomgikk derfor disse 12 kostrådene. Videre gikk jeg gjennom makronæringsstoffene karbohydrat, fett og protein - både generelt og hvordan de funker ved fysisk aktivitet. Andre momenter jeg valgte å fokusere på var proteinpulver, søvn og ergogene stoffer. Ingen tvil om at de siste momentene engasjerte elevene, så jeg er glad jeg også fikk med dette. Både bruk av proteinpulver, inntak av energidrikk og lite søvn er vist å være utbredt blant unge voksne, så jeg er glad jeg fikk belyst det vitenskapelige aspektet rundt dette. 

Alt i alt synes jeg foredraget gikk bra, og jeg ønsker å gjøre det flere ganger! Å spre kunnskap om ernæring er noe jeg synes er kjempegøy. Håper derfor andre vil benytte min kompetanse slik at jeg får muligheten til å spre ernæringskunnskap til også andre grupper på Helgeland :)